Wanneer de pestkop plots zelf gepest wordt

Pesten tussen jongeren is helaas iets van alle tijden. Sinds de opkomst van het internet en mobiele telefoons worden ook nieuwe media ingezet om het offline pestgedrag online verder te zetten. Op 26 juni was Kayleigh slachtoffer van pestkoppen. De pesterijen werden gefilmd en op YouTube gezet. De mama van het slachtoffer bleef evenwel niet bij de pakken zitten, en verspreidde prompt zelf het filmpje dat de pesters van hun daden hadden gemaakt.  Op een halve dag tijd bijna 50.000 keer gedeeld.

Wat zich daarna afspeelt, is bijna niet te vatten: de internetcommunity neemt het op voor het slachtoffer en binnen de kortste keren is de pestkop (een zekere Kacey) opgejaagd wild. Ik geef hieronder even mee hoe snel alles zich verspreidden. Ik ga me hier niet uitspreken over het feit of deze tegenreactie al dan niet gepast is, en of het nu echt wel nodig was om haatpagina’s op te richten en de contactgegevens van de pestkop te gaan verspreiden. Het is voor mij wel de eerste keer dat ik zie dat een pestkop op zo’n grootschalige manier met de eigen wapens wordt bestreden.

Bekijk de screenshots hieronder en oordeel zelf: boontje komt om zijn loontje? Of ver erover?

De mama van Kayleigh zet het filmpje online:

Via statusupdates doen Facebookgebruikers een poging om de identiteit van de pestkop te achterhalen:

Bijna onmiddellijk wordt een steungroep opgericht, waar al vrij snel de link gelegd wordt naar het profiel van de pestkop:

En vrij snel duikt er ook een haatpagina op. De pestkop wordt nu zelf gepest.

Op GoSuperModel worden zelfs het adres, gsm-nummer en alle contactgegevens van de pester online gezet:

Op Twitter een iets genuanceerdere discussie over de actie van de mama:

Plaats een reactie